Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ομαδες Θεσσαλονικις Γ'5 (Μιχαλης Στοικος /Τελεογλανίδης Ελευθέριος/Σουλολλαρι Ιντριτ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ[1] είναι ελληνικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 ως το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ). Αποτελεί μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αναδείξει μία πλειάδα σημαντικών ποδοσφαιριστών που διέπρεψαν στα ελληνικά γήπεδα.
Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1976 και το 1985, καθώς και 4 κύπελλα Ελλάδας(197219742001 και 2003), ενώ έχει συμμετάσχει και σε 13 ακόμα τελικούς της διοργάνωσης. Στο ενεργητικό του έχει επίσης αρκετές αξιομνημόνευτες πορείες και νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η ομάδα του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926. Μετά από δύο μήνες προετοιμασίας από την ίδρυση του συλλόγου, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της ΕΠΣΜ. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη εναντίον του Ηρακλή στις 26 Ιουλίου 1926 με σκορ 2–1. Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926, άμισθος, ο Κώστας Ανδρεάδης. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στον ΠΑΟΚ, αφορούσε στον εβραϊκήςκαταγωγής Γάλλο ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι ο ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τον ελληνικό σύλλογο Πέρα Κλουμπ τηςΚωνσταντινούπολης, θα λάμβανε μισθό 4.000 δραχμών μηνιαίως.
Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και το σύνολο της κοινότητας του ΠΑΟΚ για τη θέσπιση έδρας, έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια πραγματικότητα το 1928. Έτσι στις 12 Δεκεμβρίου του 1930 εγκαινιάστηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο του Συντριβανίου. Ακολούθησε φιλικός αγώνας με αντίπαλο τον Άρη όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 2–1. Το γήπεδο αυτό υπήρξε έδρα του ΠΑΟΚ ως το 1959. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1931–32.
Είμαστε εμείς της Πόλης
τα παιδιά τα παινεμένα
που παίζουμε την μπάλα ξακουσμένα.
Έχουμε εμείς περίσσια χάρη
που δεν την έχει ομάς καμία άλλη.
Το σύστημά μας είναι πάσα - πάσα
στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την κάσα.
Να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει
και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει.
Απόσπασμα από τον πρώτο ύμνο
που γράφτηκε για τον ΠΑΟΚ το 1927
Π.Α.Ο.Κ.
Πλήρες όνομαΠΑΕ ΠΑΟΚ
Ψευδώνυμο(α)Δικέφαλος του Βορρά
Ασπρόμαυροι
Ίδρυση1926
ΓήπεδοΤούμπας (στάδιο ΠΑΟΚ),
(χωρητικότητα: 28.703 θέσεις)
ΙδιοκτήτηςFlag of Russia.svg Flag of Greece.svg Ιβάν Σαββίδης
ΠρόεδροςFlag of Cyprus.svg Ιάκωβος Αγγελίδης
ΠροπονητήςFlag of Croatia.svg Ιγκόρ Τούντορ
ΠρωτάθλημαΣούπερ Λιγκ
2014–15Σούπερ Λιγκ, 5η θέση
Ιστοσελίδαpaokf.c.gr
Πρώτη εμφάνιση
Δεύτ. εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση

1946–1958: Η κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, στις αρχές της δεκαετίας του '50, άρχισαν να γράφονται οι "χρυσές" σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Δημιουργήθηκαν τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ», του Αυστριακού προπονητή Βίλχελμ Σβέτσιγκ, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή (Λέανδρος ΣυμεωνίδηςΓιαννέλος ΜαργαρίτηςΓιώργος Χαβανίδης κ.ά).
Το 1948 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και στη συνέχεια συμμετείχε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος όπου κατετάγη 3ος. Το 1950 αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πρωταθλητής Μακεδονίας. Το 1951συμμετείχε για δεύτερη φορά σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ηττήθηκε όμως από τον Ολυμπιακό.
Το καλοκαίρι του 1952 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο του Συντριβανίου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο, εγκαινιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους προβολείς που είχαν τοποθετηθεί στο γήπεδο. Ήταν το δεύτερο γήπεδο της Ελλάδας μετά από αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που απέκτησε ηλεκτροφωτισμό.
Το 1953 σηματοδότησε την έναρξη μιας σπουδαίας εποχής για τον ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του καλοκαιριού στην ομάδα ήρθαν οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από τη Δόξα Δράμας αποτέλεσε τη μεγάλη κίνηση για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, καθώς μαζί με τους Λευτέρη Παπαδάκη και Χριστόφορο Γιεντζή δημιουργήθηκε η ξακουστή επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953–1956 αποτέλεσε την πρώτη εποχή διακρίσεων του συλλόγου.
Για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους (1954, 1955, 1956, 1957) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τον Χριστόφορο Γιεντζή να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ την περίοδο 1953-54και τον Λάμπη Κουϊρουκίδη την περίοδο 1955-56. Το 1955 ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για 3η φορά σε τελικό κυπέλλου και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

1959–1969: Το γήπεδο της Τούμπας και ο Κούδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1959 ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα στην ιστορία του, καθώς απέκτησε νέα έδρα, τογήπεδο της Τούμπας. Ήδη από το 1958 είχε ενταχθεί στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου ο Γιώργος Κούδας, παίκτης που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες μορφές της ομάδας. Η μετακίνησή του το 1966 στον Ολυμπιακό δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες έριδες του ελληνικού αθλητισμού, με συνέπεια ο αθλητής να μείνει για δυο χρόνια εκτός επίσημων αγώνων και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ την περίοδο όπου, στα τέλη της δεκαετίας, έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας πολύ ισχυρής ομάδας. Ο σύλλογος προχώρησε σε μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, με πρώτο το καλοκαίρι του 1968 από την Αναγέννηση Επανωμής τον Σταύρο Σαράφη, μετέπειτα κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του στην Α' εθνική κατηγορία με 136 τέρματα. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΠΑΟΚ οι ΤερζανίδηςΠαρίδηςΑσλανίδης και η μεγάλη ομάδα άρχισε να δημιουργείται.

1970–1974: Τα δυο πρώτα κύπελλα Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλο το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ βασίστηκε σε Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο από τους πέντε δημοφιλέστερους,[σ. 1] ο οποίος αρνήθηκε να εντάξει στο δυναμικό του "ελληνοποιημένους" ξένους παίκτες και επιπρόσθετα κατήγγειλε το διαρκές σκάνδαλο επί Δικτατορίας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.[2]
Με το σύνολο που "έχτισε" ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας, κατακτώντας δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976. Από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Καθοριστική για την εκτίναξη προς τις επιτυχίες υπήρξε η άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971.
Το 1972 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο με τον Γιώργο Κούδα να σημειώνει και τα 2 γκολ. Το 1973 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας μένοντας για 2 βαθμούς μακρυά από την κορυφή. Ήταν η καλύτερη επίδοση της ομάδας από τη θέσπιση της Α' Εθνικής. Το 1974 κατέκτησε για δεύτερη φορά το κύπελλο Ελλάδας όταν επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού. Οι Παρίδης και Ασλανίδης σημείωσαν τα τέρματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα και το τρόπαιο κατακτήθηκε με το εύστοχο πέναλτι του Αποστολίδη.
Το 1974 ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Απέκλεισε διαδοχικά τη Λέγκια Βαρσοβίας και στη συνέχεια τη Λυών, την οποία νίκησε με 4-0 στον πρώτο αγώνα. Αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Μίλαν καθώς το ισόπαλο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πρόκριση.

1975-1978: Το πρώτο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάνον αποχώρησε από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου 1974 και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λοράντ, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 με απολογισμό 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60–17 τέρματα). Οι Κούδας, Γκουερίνο και Σαράφης ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας με τους Φούρτουλα, ΓούναρηΙωσηφίδηΑναστασιάδη,Τερζανίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Κερμανίδη να είναι επίσης εκ των διακριθέντων της ομάδας.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 υπό την καθοδήγηση του Γκιούλα Λοράντ ο ΠΑΟΚ σημείωσε μια μεγάλη νίκη επί τηςΜπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 1-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.[3] Το 1978 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα Ελλάδας αφήνοντας πίσω τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

1979-1985: Η δημιουργία της ΠΑΕ και το δεύτερο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000δραχμές και πρώτο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Παντελάκη. Η πολύ καλή αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του '80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τρεις τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο.
Στην Ευρώπη παρά τις αποτυχίες ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να έχει ορισμένες εμφανίσεις απέναντι σε καταξιωμένους συλλόγους. Στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1981-82 χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να αποκλειστεί από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την επόμενη χρονιά (1982-83) στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη γαλλική Σοσό και παρά το ότι κατάφερε βγει νικητής από τη μια αναμέτρηση με τη Σεβίλλη δεν προκρίθηκε στη συνέχεια. Το 1984 νέοι παράγοντες στην ΠΑΕ εμπιστεύθηκαν τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο. Στοκύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983-84) μετά από δυο συγκλονιστικές αναμετρήσεις η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 9-8 στα πέναλτι για να προκριθεί. Την επόμενη χρονιά (1984-85) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας και το πρώτο επαγγελματικό με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα).

1986-1995: Τα επεισόδια πληγή για τον σύλλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Άρι Χάαν
Την περίοδο 1988-89 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκε με τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, όμως στον επαναληπτικό, κατά τη διάρκεια του οποίου προέκυψαν σοβαρά επεισόδια, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο χρόνια αργότερα (1990-91) για την ίδια διοργάνωσηχάθηκε μια ακόμα πρόκριση στα πέναλτι, καθώς η Σεβίλλη επικράτησε με 4-3 στη διαδικασία αυτή του ΠΑΟΚ.
Η δεκαετία του '90 σημαδεύτηκε από την κόντρα του τότε προέδρου της ομάδας Θωμά Βουλινού με τους οργανωμένους φιλάθλους, η οποία οδήγησε στις αρχές του 1996 στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος. Υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Άρι Χάαν ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994–95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και εξέτισε την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποινή που του είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1992-93 για τα επεισόδια στον εντός έδρας αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

1996-2006: Επιστροφή στους τίτλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόκτηση από την Ξάνθη του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 και οι μεταγραφές του Κώστα Φραντζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997 άλλαξαν τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές περιόδους (1996–971997–98), όπου εξασφάλισε εύκολα τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1997-981998-99).
Την περίοδο 1997-98 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ οι αναμετρήσεις με την Άρσεναλ αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη με 1-0 με γκολ του Φραντζέσκου από κάθετη πάσα του Ζαφειρίου ο ΠΑΟΚ απέκτησε το πλεονέκτημα, ενώ στον επαναληπτικό ο Ζήσης Βρύζας ισοφάρισε σε 1-1 λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Τα λάθη εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τρίτο γύρο στοίχισαν την πρόκριση στον ΠΑΟΚ.
Από το 2000 αξιόλογοι ποδοσφαιριστές μεταγράφηκαν στον ΠΑΟΚ όπως οι Γ.Χ.Γεωργιάδης,Π.ΚωνσταντινίδηςΒ.ΜπορμπόκηςΒενετίδηςΟκκάςΕγκωμίτηςΦρούσοςΝαλιτζήςΒαλένσια,Καμπς. Την περίοδο 2000-01 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον Πατρίσιο Καμπς ο οποίος σημείωσε 2 γκολ, επικράτησε με 3-0 επί της πρωτοπόρου του καμπιονάτο Ουντινέζε, η οποία είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με 1-0.
Στη συνέχεια της ίδιας περιόδου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο (2000-01) επί του Ολυμπιακού επικρατώντας με σκορ 4-2 στον τελικό που διεξήχθη στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένα ακόμη κύπελλο Ελλάδας κατακτήθηκε το 2003 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε στον τελικό επί του Άρη με 1-0.
Την περίοδο 2004-05 ο ΠΑΟΚ έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αναμέτρηση όμως για την προκριματική φάση εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβχρησιμοποιήθηκε αντικανονικά ο (τιμωρημένος με την πρώην ομάδα του από την προηγούμενη περίοδο) Λιάσος Λουκά με συνέπεια η ΟΥΕΦΑ να επέμβει και να κατακυρώσει τον πρώτο αγώνα υπέρ της ισραηλινής ομάδας με 0-3 (αντί 1-2 που έληξε στην κανονική διάρκεια του).[4]

2007-2011: Πρωτοβουλία Ζαγοράκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2007 ο Θοδωρής Ζαγοράκης που μόλις είχε εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-08 τερμάτισε 9ος με 35 βαθμούς, σε μια κάκιστη χρονιά.
Την επόμενη περίοδο (2008-09) ο ΠΑΟΚ απέκτησε ποδοσφαιριστές με σπουδαία καριέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως οι Σέρζιο ΚονσεϊσάοΠάμπλο ΓκαρσίαΠάμπλο Κοντρέρας οι οποίοι μαζί με τους Αντελίνο ΒιεϊρίνιαΖλάταν ΜουσλίμοβιτςΒλάνταν Ίβιτς και Κώστα Χαλκιά οδήγησαν την ομάδα από την 9η θέση της προηγούμενης χρονιάς στη 2η θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο. Το 2010 ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα στην προτελευταία αγωνιστική τερματίζοντας στη 2η θέση. Ακολούθησε η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play off της Super League και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στη διαφορά τερμάτων πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

2012-σήμερα: Εποχή Ιβάν Σαββίδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2012 η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στον Ιβάν Σαββίδη και επί των ημερών του αποπληρώθηκαν όλα τα χρέη του συλλόγου, ενώ ενισχύθηκε αγωνιστικά με σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως, μεταξύ άλλων, οι Μίροσλαβ Στοχ,Λούκας ΠέρεθΜπίμπρας ΝάτχοΡικάρντο Κόστα και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.
Ο ΠΑΟΚ την περίοδο 2012-13 στη Σούπερ Λιγκ εξασφάλισε τη δεύτερη θέση από τα play off νικώντας την τελευταία αγωνιστική τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-2 εκτός έδρας. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2013-14) αντιμετώπισε τη Μεταλίστ Χάρκιβ όπου ηττήθηκε στην Τούμπα (0-2), ενώ ήρθε ισόπαλος 1-1 στο Χάρκιβ ωστόσο προκρίθηκε λόγω τιμωρίας της ουκρανικής ομάδας από την ΟΥΕΦΑ (εμπλοκή σε στημένους αγώνες). Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη γερμανική Σάλκε με τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα να λήγει 1-1, όμως στον επαναληπτικό (στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα) ηττήθηκε με 2-3 και αποκλείστηκε, συνεχίζοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου τερμάτισε 2ος στον όμιλό του και προκρίθηκε στη φάση των 32, αποκλείστηκε όμως από την Μπενφίκα, η οποία στη συνέχεια έφθασε ως τον τελικό της διοργάνωσης.
Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (2013-14) τερμάτισε 2ος, όμως έπειτα από τα play off υποχώρησε στην 3η θέση. Στο κύπελλο έφτασε ως τον τελικό (τον 17ο της ιστορίας του) όπου ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό.
Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2014–15 τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκειά του, υποχώρησε όμως στην πέμπτη θέση έπειτα από τη διαδικασία των πλέι οφ, εξασφαλίζοντας ωστόσο την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ.

Επίσης άλλες ομάδες της θεσσαλονίκης είναι ο Άρης,Ηρακλής,
                                                                     
                                                         Ηρακλης
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Αγωνίζεται με χρώματα το μπλε και το λευκό και αντλεί το όνομά του από το μυθικό ήρωα Ηρακλή. Στο έμβλημά του απεικονίζεται ο Ηρακλής του Λύσιππου, άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ.
Το τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης του συλλόγου ιδρύθηκε επισήμως το1924, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη ομάδα που κατέκτησε ποτέ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (1928).[1] Έδρα του είναι το ιδιόκτητο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο, χωρητικότητας 2.443 θεατών.[2] Σε ό,τι αφορά το νομικό κομμάτι, ο σύλλογος αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία, ωστόσο δεν διαθέτει νομική μορφή Κ.Α.Ε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1924-1933[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα μπάσκετ του Ηρακλή ιδρύθηκε το 1924. Το 1928 κατακτά τοΠρωτάθλημα Ελλάδος το οποίο υπήρξε και το πρώτο στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα. Ο Ηρακλής αγωνίστηκε με τους Σωκράτη Ελευθεριάδη, Γιάννη Αμπατζόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργο Περιστάνογλου, Λ.Μπαμπουλουζιάν και Β.Μπενλιάν. Επικράτησε με σημαντική διαφορά επί των αντιπάλων καθώς νίκησε τη Νηαρ Ηστ 37-19, την ΑΕΚ 33-6, τον Άρη 30-23 και τον ΒΑΟ στον τελικό με 26-19.[3]
Ο Γιάννης Αμπατζόγλου, που ήταν και ένας από τους παίκτες της ομάδας που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του Ηρακλή, υπήρξε ένα από τα δεκατρία ιδρυτικά μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ FIBA, υπογράφοντας το πρακτικό ίδρυσής της το 1932.[4]

1934-1940[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 οι καλαθοσφαιριστές της ΧΑΝΘ (Γ.Μαντόπουλος, Γ.Νανές, Μ.Αδαμίχου, Δ.Καπηλού, Αθανασίου, Σταμάτης και Καντζάς) μεταγράφονται ομαδικά στον Ηρακλή. Λίγους μήνες αργότερα το 1935 ο Ηρακλής αναδείχθηκεπρωταθλητής Ελλάδος για δεύτερη φορά στη ιστορία του,[4] Επικράτησε επί του Πανιώνιου με 110-40 (οι 100 πόντοι που σημείωσε αποτελούν σημαντική επίδοση για τα δεδομένα της εποχής), του Πανελλήνιου 72-45 και του Πειραϊκό με 2-0 (ο Πειραϊκός δε αγωνίστηκε).[3] Την ομάδα αποτελούσαν οι Γ. Νανές, Γ. Μαντόπουλος, Δ. Καπήλου, Μ. Αδαμίχου, Μ. Παπαγιάννης, Πολυμέρης, Κοκκίνης και Δοσόπουλος.
Το 1936 ο Ηρακλής κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια υπήρξαν οικονομικές δυσκολίες και αρκετοί αθλητές αποχώρησαν ή μεταγράφηκαν όπως ο Νανές. Το 1939 κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα με αρχηγό τον Γ. Μαντόπουλο.[3]

1945-1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταπολεμικά την ομάδα αποτελούσαν οι αδερφοί Τζίκα, ο Γεώργιος Μαντόπουλος, ο Εμμανουήλ Καφάτος κ.α. Ο Αντώνης Τζίκας ήταν ο αρχηγός της ομάδας ενώ ο Γεώργιος Μαντόπουλος αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους αθλητές της. Το 1946 το Προεδρείο του ΓΣ Ηρακλής ανέλαβε να συνεννοηθεί με τα άλλα σωματεία της πόλεως, για την ίδρυση Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών.

1961-1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1961 ο Ηρακλής ισοβάθμησε με τον Σπόρτινγκ και τον Παναθηναϊκό στην 1η θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος με 11 βαθμούς, έχοντας 5 νίκες και 1 ήττα. Δεν αγωνίστηκε στους αγώνες μπαράζ που αποφασίστηκαν καθώς διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του Νάκιου στον Παναθηναϊκό και αποχώρησε.[3]
Το 1964 ο Ηρακλής κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Τη χρονιά εκείνη είχε ισοβαθμίσει με την ΑΕΚ (31 βαθμούς, με 13 νίκες και 5 ήττες) αλλά έχασε τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ. Οι παίκτες του Ηρακλή Γιάννης Μπούσιος καιΑριστείδης Μούμογλου ήταν ο δεύτερος και τρίτος καλύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος.[3]

1971-1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν 1971-72 ο αναδείχθηκε Αριστείδης Μούμογλου πρωτος σκόρερ της Α εθνικής με 654 πόντους. Στις 13 Ιουλίου του1972 σημείωσε το ρεκόρ πόντων σε ένα αγώνα που εξακολουθεί να παραμένει ακατάριπτο. Απέναντι στην ομάδα του ΒΑΟο Μούμογλου σκόραρε 145 πόντους σε ένα αγώνα που ο Ηρακλής κέρδιε με 170-94 (δεν είχε ακόμα θεσμοθετηθεί το σουτ τριών πόντων). Το 1979 η εθνική Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες έχοντας δυο αθλητές του Ηρακλή στη σύνθεση της, τον Τάκη Καρατζουλίδη και το Σωτήρη Σακελλαρίου.

1981-1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1981 ο Ηρακλής αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όμως τροπαιούχος αναδείχθηκε η ΑΕΚ καθώς είχε στη σύνθεσή της τον ομογενή Κερτ Ράμπις. Το 1987 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Ιβανώφειου κλειστού γυμναστηρίου το οποίο υπήρξε έδρα του συλλόγου. Το 1987 αποκτήθηκε από τον Ηρακλή για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ ο οποίος συμμετείχε από την επόμενη σεζόν και στο πρωτάθλημα. Τις 4 σεζόν που συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ίνγκραμ αναδείχθηκε 2ος σκόρερ.Το 1988 η εφηβική ομάδα βγαίνει πρωταθλήτρια Ε.ΚΑ.Σ.Θ. και κατακτά την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Τρίπολης. Το 1989 ο φόργουορντ του Ηρακλή Δημήτρης Παπαδόπουλος κατακτά με την εθνική Ελλάδας το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

1991-2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 ο Ηρακλής αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το 1995 αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με κορυφαίο τον Γουώλτερ Μπέρι.[5] Το 1995 η εφηβική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατέκτησε τοΠρωτάθλημα Ελλάδας.
Το 1996 αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας στη σύνθεσή του το Ρόι Τάρπλεϊ και τον Ξάβιερ Μακντάνιελδυο αθλήτες με αξιόλογη θητεία στο NBA. Το 1997 αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.[6]
Το 1998 οι ομάδες μπάσκετ εφήβων και παίδων του Ηρακλή αναδείχθηκαν Πρωταθλήτριες Ελλάδος στις κατηγορίες τους. Κατά το τέλος της δεκαετίας η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συγκέντρωσε και ανέδειξε ορισμένους από τους πιο χαρισματικούς νεαρούς Έλληνες αθλητές με κορυφαίο το Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 1999 και παρέμεινε ως το 2004.

2001-2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2000-01 η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συμμετείχε στη Σουπρολίγκα και προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Με τον Ηρακλή αγωνίζονταν εκείνη τη χρονιά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που υπήρξαν τέσσερις από τους στυλοβάτες των επιτυχιών της Εθνικής Ελλάδος η οποία τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και δευτεραθλήτρια κόσμου. Το 2002 ο Νίκος Χατζηβρέττας αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αγωνιστικός και διοικητικός κατήφορος (2011 - 2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον αγωνιστικό υποβιβασμό της ομάδας ακολούθησε πολύωρο συμβούλιο μεταξύ των διοικούντων της Κ.Α.Ε. Ηρακλής (πρόεδρος ήταν ο Μάκης Σαρλής), στο οποίο και αποφασίστηκε η διάλυσή της. Καθώς αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά βάρη της ομάδας, προτίμησαν τον εθελοντικό υποβιβασμό στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, τη Β' Εθνική, προκειμένου ο σύλλογος να εξυγιανθεί από τα δυσβάστακτα χρέη.[7][8][9] Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε έντονη πλην ανεπιβεβαίωτη φημολογία για διαπραγματεύσεις απορρόφησης του Πανελληνίου από τον Ηρακλή, με τηνΕπιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να απορρίπτει στα τέλη Αυγούστου αίτημα του Πανελληνίου για μεταβίβαση μετοχών στο Γιάννη Κουζούνη, μέλος της Κ.Α.Ε. Ηρακλής.[10] Με τον τρόπο αυτό το τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης πέρασε στη δικαιοδοσία του Ερασιτέχνη Ηρακλή, ο οποίος βασανιζόταν ευρύτερα από σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που κλιμακώθηκαν τα επόμενα χρόνια.[11] Το ίδιο καλοκαίρι και το ποδοσφαιρικό τμήμα υποβιβάστηκε από την Α' Εθνικήαπευθείας στη Δ' Εθνική για εξωαγωνιστικούς λόγους.[12]
Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 φάνηκε και στο αγωνιστικό κομμάτι ο αντίκτυπος των ανωτέρω γεγονότων, με την ομάδα να αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο νέου υποβιβασμού. Ο Ηρακλής, με γενικό αρχηγό το Χρήστο Χρηστίδη, ξεκίνησε τη χρονιά με την εφηβική του ομάδα υπό την καθοδήγηση του Μάκη Καλανταρίδη, διευθυντή των τμημάτων υποδομής.[13] Σταδιακά η ομάδα ενισχύθηκε με επαγγελματίες παίκτες, ενώ τη σκυτάλη του προπονητή πήρε στα μέσα Οκτωβρίου ο Θοδωρής Αλμπάνης.[14] Το Μάρτιο έλαβε χώρα νέα αλλαγή προπονητή, με τον Αντώνη Κυρίτση να αναλαμβάνει καθήκοντα,[15] ενώ τη χρονιά ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Βατός. Την περίοδο αυτή το Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 16 ομάδων σε κοινό Όμιλο.[16] Η ομάδα της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 11 νίκες και 19 ήττες ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη 13η θέση της τελικής κατάταξης, εξασφαλίζοντας τελικά την παραμονή της.[16][17] Στη διοργάνωση τουΚυπέλλου Ελλάδος το πρώτο παιχνίδι του Ηρακλή κατακυρώθηκε υπέρ του άνευ αγώνος, εφόσον αποχώρησε ο αντίπαλός του Ερμής Λαγκαδά.[18] Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Ηρακλής δήλωσε την εθελοντική του αποχώρηση από τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφήνοντας το Διαγόρα Ρόδου να προκριθεί.[19]
Το επόμενο καλοκαίρι σημειώθηκαν νέες εξελίξεις στο διοικητικό κομμάτι, ενώ έλαβε χώρα επεισοδιακή εκλογική διαδικασία μεταξύ των παραγόντων Χρήστου Χρηστίδη και Νίκο Αγγέλου, με τον πρώτο τελικά να αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος.
Τον Ιούλιο του 2012 πρώτος προπονητής του συλλόγου ανέλαβε ο Θωμάς Κωστόπουλος με βοηθό το Δημήτρη Βατό. Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 η ομάδα παρουσίασε σημαντική αγωνιστική βελτίωση, συγκεντρώνοντας 17 νίκες και 7 ήττες στα πλαίσια του νεοσύστατου Ομίλου Βορρά.[20][21] Ο Ηρακλής τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα του Πρωταθλήματος, διεκδικώντας την άνοδο σε αγώνα μπαράζ απέναντι στην Α.Ε.Κ., που κατέλαβε την ίδια θέση στον Όμιλο Νότου.[20] Η αθηναϊκή ομάδα επικράτησε των κυανόλευκων στην παράταση με σκορ 83-76 (71-71 κ.α.) παίρνοντας η ίδια το εισιτήριο για την Α2 Εθνική.[22][23][24] Ωστόσο, μετά την εθελοντική αποχώρηση του Γ.Σ. Περιστερίου από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, στην Α2 ανήλθε και ο Ηρακλής ως πρώτος επιλαχών.[25][26] Τη χρονιά αυτή οι ομάδες της Β' Εθνικής δε συμμετείχαν στο Κύπελλο, ομοίως και ο Ηρακλής. Ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Μπεχλιβάνης, σε ηλικία 39 ετών αναδείχθηκε 2ος καλύτερος σκόρερ της κατηγορίας.[27] Στην ετήσια ψηφοφορία των προπονητών της Β' Εθνικής (Ομίλου Βορρά) που διεξάγεται από τον ιστότοπο InfoBasket.gr, o Μπεχλιβάνης αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς και οι αθλητές του συλλόγου Γιάννης Σταμπουλής και Μιχάλης Καζάκος αναδείχθηκαν καλύτερος παίκτης κάτω των 22 ετών και καλύτερος αμυντικός παίκτης αντίστοιχα.[27]
Εξωαγωνιστικά ο Ερασιτέχνης Ηρακλής Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε ιδιαίτερα δεινή θέση την περίοδο αυτή, παραμένοντας ουσιαστικά χωρίς κεντρική διοίκηση (ο Χρηστίδης παρέμεινε επικεφαλής του ανδρικού μπάσκετ). Στα τέλη φθινοπώρου τοΥπουργείο Οικονομικών αιτήθηκε τη διάλυση του συλλόγου, με την κατηγορία ότι λειτούργησε σε βάρος του καταστατικού του, ως κερδοσκοπικός οργανισμός.[28] Το αίτημα υπογράφηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.[28]

Προσπάθεια ανάκαμψης στην Α2 Εθνική (2013 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας τις προετοιμασίες του για τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής την περίοδο 2013-14,[29] ο Ηρακλής ανακοίνωσε την πρόσληψη του προπονητή Δημήτρη Τσολάκη.[30] Ο Κωστόπουλος παρέμεινε στην ομάδα ως βοηθός, καθώς το Νοέμβριο θα αποχωρούσε λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, ο Τσολάκης υπέβαλε δυσαρεστημένος την παραίτησή του χωρίς να αποσαφηνιστεί η αιτία.[31] Λίγες ημέρες μετά παραιτήθηκε από την ηγεσία της ομάδας και ο Δημήτρης Χρηστίδης, αφήνοντας το τμήμα στα χέρια των Σταύρου Ποιμενίδη, Σάκη Αποστολίδη και Αντώνη Σαμαρά.[32] Λίγο πριν την έναρξη της περιόδου την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή ανέλαβε ο Στέφανος Πέρκος.[33]
Οι υποχρεώσεις της ομάδας ξεκίνησαν με αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος στον οποίο ηττήθηκε με σκορ 60-61 από τονΟ.Φ.Η. με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.[34] Ενώ το πρωτάθλημα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το πρώην πια μέλος της διοικούσας επιτροπής Σταύρος Ποιμενίδης προχώρησε σε μηνύσεις προς φιλάθλους του Ηρακλή, κάτι που οδήγησε τη διοικούσα επιτροπή του τμήματος πολύ κοντά στην παραίτηση.[35] Τελικά οι Σάκης Αποστολίδης, Αντώνης Σαμαράς, Ιωάννης Μπούτζιος και Ευάγγελος Τσίμος ανακάλεσαν την απόφασή τους,[36] η ομάδα, ωστόσο, τιμωρήθηκε με ποινή 4 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια στη διάρκεια της χρονιάς.[37] Λίγο πριν ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα, ο Γιώργος Κυρούδης αντικατέστησε το Στέφανο Πέρκο στο πόστο του πρώτου προπονητή.[38]
Κατά την ολοκλήρωση της χρονιάς ο Ηρακλής είχε συγκεντρώσει 12 νίκες και 14 ήττες.[39] Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα σημειώθηκε ισοβαθμία μεταξύ του Αρκαδικού, του Ηρακλή και του Φιλίππου Βέροιας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις θέσεις 6, 7 και 8 αντίστοιχα.[40] Πρώτος σκόρερ της ομάδας για τη χρονιά αυτή ήταν ο Σέρβος Μίροσλαβ Τσουμπρίλο ο οποίος σε 25 ματς σημείωσε συνολικά 273 πόντους έχοντας ποσοστά 74% στις βολές, 54% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα, αλλά και 161 ριμπάουντ.[41] Στη συγκομιδή πόντων ακολούθησαν οι Κώστας Μπεχλιβάνης (269 πόντοι σε 25 αγώνες, ποσοστά ευστοχίας 78% - 40% - 42%) και Κώστας Τσότσος (260 πόντοι σε 26 αγώνες, ποσοστά ευστοχίας 73% - 48% - 31%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου