Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

                                   ΠΑΡΑΔΟΣΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Θεσσαλονίκη: μια πόλη, ένα διεθνές λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών από την αρχή της ιστορίας της ως σήμερα. Σημείο συνάντησης ανθρώπων, αλλά και γεύσεων....


1ο φαγητό: κουλούρι θεσσαλονίκης


 Το κουλούρι, είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αρχικά έγινε γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία “κουλούρι Θεσσαλονίκης”. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το, τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα, κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση.


2ο φαγητό: μπουγάτσα θεσσαλονίκης


Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά..Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.

   
3ο φαγητό: τρίγωνα πανοράματος

Αποτέλεσμα εικόνας για τριγωνα πανοραματος θεσσαλονικηΑποτέλεσμα εικόνας για τριγωνα πανοραματοσΑποτέλεσμα εικόνας για τριγωνα πανοραματος  Ένας άντρας, ο Γιάννης Ελενίδης, που ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα στην Θεσσαλονίκη, είχε πάντα μεγάλες ιδέες, γλυκές και πρωτοποριακές…
Αποτέλεσμα εικόνας για μπουγατσα θεσσαλονικηςέτσι, λίγο αργότερα οργάνωσε το πρώτο γαλακτοπωλείο. Ο κόσμος ερχόταν να πάρει το γάλα, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες του, που έγιναν ξακουστά όλα γρήγορα, από την φιλική διάθεση και την εμπιστοσύνη που ενέπνεε ο ίδιος. Η ποιότητα διατηρούνταν σταθερή, η πελατεία πλήθαινε. Έτσι, το 1956 έπιασε την καινούργια ιδέα να κάνει τρίγωνα .Αυτά τα τρίγωνα που γρήγορα έγιναν διάσημα και όλοι τα λέγανε "τρίγωνα Ελενίδη".Τότε το Πανόραμα λεγόταν Αρσακλί, φημισμένο παραθεριστικό κέντρο όπως φημισμένα ήταν και τα "Τρίγωνα Ελενίδη". Τα τρίγωνα Πανοράματος έφθασαν αργότερα με την αλλαγή του ονόματος της πόλης από Αρσακλί σε Πανόραμα.

4ο φαγητό: ροκσάκια

Αποτέλεσμα εικόνας για roksakia θεσσαλονικης


5ο φαγητό: σπανακόπιτα













6ο φαγητό: λαχανοντολμάδες

Αποτέλεσμα εικόνας για λαχανοντολμαδες θεσσαλονικης

7ο φαγητό: σουτζουκάκια





8ο φαγητό: βότανα



Βότανα με αρώματα του βουνού ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο, λεβάντα.Τουρσιά, ελιές, αποξηραμένα φρούτα, θησαυροί γεύσεων.Κουρτίνες αλλαντικών που κρέμονται μπροστά από τους πάγκους. Διάσημα τα σουτζούκια, έντονη η μυρωδιά του παστρουμά σε «τραβάει από το μανίκι». παραδοσιακά λουκάνικα, πικάντικα σαλάμια, καπνιστό χοιρινό κ.ά.


9ο φαγητό: ΒΑΡΒΑΡΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ:Της 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό: Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα ποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί. Η διαδικασία παρασκευής της βαρβάρας αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι. Μοιράζουμε τη βαρβάρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια όταν την φτιάξουμε. 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ

ΧΑΡΗΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ

ΤΑΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΙΤΖΕΛΑΒΑ

ΤΥΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

                                                                        ΤΕΛΟΣ                                                                              

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου