ΠΑΡΑΔΟΣΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη: μια πόλη, ένα διεθνές λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών από την αρχή της ιστορίας της ως σήμερα. Σημείο συνάντησης ανθρώπων, αλλά και γεύσεων....
1ο φαγητό: κουλούρι θεσσαλονίκης
Το κουλούρι, είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αρχικά έγινε γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία “κουλούρι Θεσσαλονίκης”. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το, τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα, κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση.
2ο φαγητό: μπουγάτσα θεσσαλονίκης
Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά..Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.
3ο φαγητό: τρίγωνα πανοράματος
Ένας άντρας, ο Γιάννης Ελενίδης, που ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα στην Θεσσαλονίκη, είχε πάντα μεγάλες ιδέες, γλυκές και πρωτοποριακές…
έτσι, λίγο αργότερα οργάνωσε το πρώτο γαλακτοπωλείο. Ο κόσμος ερχόταν να πάρει το γάλα, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες του, που έγιναν ξακουστά όλα γρήγορα, από την φιλική διάθεση και την εμπιστοσύνη που ενέπνεε ο ίδιος. Η ποιότητα διατηρούνταν σταθερή, η πελατεία πλήθαινε. Έτσι, το 1956 έπιασε την καινούργια ιδέα να κάνει τρίγωνα .Αυτά τα τρίγωνα που γρήγορα έγιναν διάσημα και όλοι τα λέγανε "τρίγωνα Ελενίδη".Τότε το Πανόραμα λεγόταν Αρσακλί, φημισμένο παραθεριστικό κέντρο όπως φημισμένα ήταν και τα "Τρίγωνα Ελενίδη". Τα τρίγωνα Πανοράματος έφθασαν αργότερα με την αλλαγή του ονόματος της πόλης από Αρσακλί σε Πανόραμα.
4ο φαγητό: ροκσάκια
5ο φαγητό: σπανακόπιτα
6ο φαγητό: λαχανοντολμάδες
7ο φαγητό: σουτζουκάκια
8ο φαγητό: βότανα
9ο φαγητό: ΒΑΡΒΑΡΑ
Θεσσαλονίκη: μια πόλη, ένα διεθνές λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών από την αρχή της ιστορίας της ως σήμερα. Σημείο συνάντησης ανθρώπων, αλλά και γεύσεων....
Το κουλούρι, είναι ένα αρτοποιητικό προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αρχικά έγινε γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία “κουλούρι Θεσσαλονίκης”. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το, τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα, κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση.
2ο φαγητό: μπουγάτσα θεσσαλονίκης
Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά..Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.
3ο φαγητό: τρίγωνα πανοράματος
Ένας άντρας, ο Γιάννης Ελενίδης, που ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα στην Θεσσαλονίκη, είχε πάντα μεγάλες ιδέες, γλυκές και πρωτοποριακές…
έτσι, λίγο αργότερα οργάνωσε το πρώτο γαλακτοπωλείο. Ο κόσμος ερχόταν να πάρει το γάλα, τα ρυζόγαλα και τις κρέμες του, που έγιναν ξακουστά όλα γρήγορα, από την φιλική διάθεση και την εμπιστοσύνη που ενέπνεε ο ίδιος. Η ποιότητα διατηρούνταν σταθερή, η πελατεία πλήθαινε. Έτσι, το 1956 έπιασε την καινούργια ιδέα να κάνει τρίγωνα .Αυτά τα τρίγωνα που γρήγορα έγιναν διάσημα και όλοι τα λέγανε "τρίγωνα Ελενίδη".Τότε το Πανόραμα λεγόταν Αρσακλί, φημισμένο παραθεριστικό κέντρο όπως φημισμένα ήταν και τα "Τρίγωνα Ελενίδη". Τα τρίγωνα Πανοράματος έφθασαν αργότερα με την αλλαγή του ονόματος της πόλης από Αρσακλί σε Πανόραμα.
4ο φαγητό: ροκσάκια
5ο φαγητό: σπανακόπιτα
6ο φαγητό: λαχανοντολμάδες
7ο φαγητό: σουτζουκάκια
8ο φαγητό: βότανα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου